Verimli Miyiz? Yoksa Kendimizi Mi Kandıyoruz?

Minem Kesen
2 min readJun 4, 2020

--

Yaklaşık 3 aydır evdeydik. Bu süreci verimli geçirmek adına yeni hobiler edindik. Online eğitimler aldık. Kendimizi geliştirdik ya da geliştirmeye çalışıyoruz. Peki verimli olmak adına yaptığımız işlerden ne kadar verim alıyoruz? Okuduğumuz bir kitaba ne kadar odaklanabiliyoruz? Şu an okuduğunuz kitabı düşündüğünüzde kaldığınız yeri ya da aldığınız eğitimde son derste anlatılanları hatırlayabiliyor musunuz? Yoksa sadece yapmış olmak için yapıp kendimizi kandırıyor muyuz?

Konumumuz sabit ancak zihnimizdeki düşünceler koşuşturma halinde. Aklımız hep başka görevlerde; günlük işlerimizi nasıl yetiştireceğimiz, geçmişe takılı kalan düşüncelerimiz, pişmanlıklarımız, pandemi süreci, gelecek planlarımız ya da hayallerimiz…

Bu düşünceler bizi şu anın gerçekliğinden alıkoyuyor. Farkında olmadan anı kaçırıyoruz. Biriyle konuşurken gerçekten ne kadar dinliyoruz? İçtiğimiz kahvenin tadını ne kadar alıyoruz? Hayat akarken beyin kendiliğinden geçmişe ya da geleceğe gidiyor.

Bu aralar kendimi kısa sürede bitecek bir işe saatlerce uğraşırken buluyorum ya da dikkatim tamamen dağılıyor ve yarım bırakıyorum. Etrafımdaki çoğu kişinin de aynı sorundan muzdarip olduğunu fark ettim ve böyle durumlarda bana iyi gelen farkındalık meditasyonunu sizinle paylaşmak istedim.

Meditasyon ile kendimize zaman ayırarak; şu andaki düşüncelerimize, duygularımıza ve duyumlarımıza odaklanıp kendimizin ve etrafımızın farkına varırız. Birkaç basit adımla bu pratiğe başlaman ve kendine odaklanman mümkün.

· Zaman ayır

Meditasyona şans vermek için ya da bunu hayatının bir parçası haline getirebilmek için kendine 10 dakika zaman ayır. Günlük işlerini bir kenara bırak, telefonunu sessize al ve kendine ayırdığın bu zamanın farkında ol.

· Doğru yer

Hiç kimsenin olmadığı ya da büyülü bir yere ihtiyacın yok. Rahat hissedeceğin her yer senin için doğru yer olabilir.

· Yargılarını geride bırak

Bu pratiği ana odaklanmak, kendini ve etrafı yargısızca gözlemlemek için yaptığını fark et. İyi ya da kötü bir yargıya sahip olma. Sadece gözlemle.

· Nefesini fark et

Rahatça otur ve oturduğun yere iyice yerleş. Derin bir nefes al ve yavaşça ver. Nefesini nerede hissediyorsun? Bedenin nasıl hissediyor? Aklından neler geçiyor? Fark et. Yargılamadan sadece nefesini izleyerek pratiğine başla ve derinleştirmek için kendine zaman tanı.

Düzenli olarak gün içinde kendine ayıracağın 10 dakikalık pratikler ile güne daha pozitif başlayabilmen, içtiğin kahvenin tadını alman, yürüdüğün yolun farkına varman ya da yapacağın işe odaklanıp daha kısa sürede bitirmen mümkün.

--

--